Program Vår 2020

Offentliga föreläsningar – Program Vår 2020

Tid: 19:00 – 20:00.

Ladda ned PDF: Program Våren 2020


Torsdagen den 30/1 kl. 19.00

Ewa Hellström-Boström kommer att visa bilder och berätta om sina vandringsböcker, bland annat till Santiago de Compostela och Dolomiterna, om alpblommor och klättring. Hittills har det blivit sex böcker på Alpina förlag. Gör allt själv – plåtar, skriver, layout med mera, lägger ner mycket arbete på research, därför blir det inte så många böcker, men roligt är det att vara författare och fotograf.


Torsdagen den 13/2 kl. 19.00

Margareta Mörck arbetar som jurist, författare och skrivarcoach och har hjälpt många förverkliga sin dröm om en bok. Hon ger tips och råd i skrivandets konst. Hon har också nyligen gett ut en deckare och berättar hur det gick till. Hennes senaste bok handlar om att vara god man för ensamkommande flyktingbarn, God kvinnas berättelse.


Torsdagen den 27/2 kl. 19.00

Risto Pakarinen är född och uppvuxen i Finland, men fann sitt hem i Sollentuna för tio år sedan. Hans debutroman “En dag, Jennifer” kom ut på svenska i september 2019, efter att originalversionen släppts på engelska i Kanada i augusti 2019. En dag, Jennifer” är en historia om Peter, en medelålders man mitt i en livskris, som ser sin enda väg ut att åka tillbaka i tiden, till en lyckligare tid när han hade kompisar och var kär i Jennifer. Närmare bestämt 1980-talet då allt var stort, från hår till axelvaddar och gitarrsolos, och då allt fortfarande var möjligt.


Torsdagen den 12/3 kl. 19.00

Anita Santesson är författare, filmare, pedagog och producent. Skrivandet började 1987 då hon vann en manustävling. Under många år arbetade hon sedan med film och tv-produktion men drömmen om att skriva litterärt fanns kvar. 2011 kom hon in på författarskolan på Lunds universitet. Anita är just nu aktuell med föreställningen Bach in the Street där hon ligger bakom idé, regi och produktion. Till vardags driver Anita företaget Vargkatten produktion med sin man


Torsdagen den 19/3 kl. 19.00

Isak Lidström är idrottshistoriker, verksam som doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö universitet. Han forskar bland annat om samerna i skidåkningens historia, men har även ett stort intresse för de gamla folkliga idrotterna i Sverige. Lidström har skrivit ett tiotal vetenskapliga artiklar i olika idrottshistoriska ämnen. Han har även skrivit två böcker, en om
Anders Zorn och hans egensinniga skidtävlingar vid 1900-talets början, och en om 1929 års Vasaloppssegrare, fiskesamen Johan Abraham Persson.


Torsdagen den 26/3 kl. 19.00

Ingar Beckman Hirschfeldt berättar om Hjalmar Bergman som är en stor berättare att likna vid Thomas Mann eller Selma Lagerlöf. Han är svartsynt men med säker blick för det komiska, som i hans mest kända verk Markurells i Wadköping. Den finns som pjäs fortfarande att se på SvT Play men romanen är ändå bäst! Han kommer att berätta om några av sina favoriter.


Torsdagen den 16/4 kl. 19.00

Olle Josephson är professor i nordiska språk. Åren 2000–2009 var han chef först för Svenska språknämnden, sedan för Språkrådet. Språkförändringar och språkvård: Svenska är i grunden ett mycket stabilt språk, men som alla levande språk förändras det hela tiden. Engelskt inflytande, ett informellt samtalsklimat och digitalisering sätter tydliga spår i ordval och grammatik.  Hur ska man, med Språkrådet och Svenska Akademien i spetsen, förhålla sig till förändringarna: beskriva, bromsa, godta, förbjuda? Vilka är bedömningsgrunderna? I föredraget ges många exempel på viktiga förändringar, och språkvårdens uppgifter diskuteras.


Torsdagen den 7/5 kl.19.00

Lill Eliana Viljestens böcker är en trilogi och en släktsaga. Moderlös: Tar sin början 1887 där Edith utkämpar en förlossning och föder fram Olof för att direkt efter förlora sitt liv i barnsäng. Man får därefter följa Olof på hans livs resa som blir en klassresa. Han får dottern Sofia som vi också får följa genom hennes kamp. Både Olof och Sofia får sin del av umbäranden och sorger. Bok två i serien Tankens Kraft: Får vi följa Sofia och Olof kommer då mer i bakgrunden. Det jag vill förmedla med denna släktsaga är hur vi människor formar oss efter ibland osynliga strukturer. Dessa två första böcker räknar jag med att få tryckte under vintern. Medan bok tre Våt Sten: fortfarande är ett råmanus och behöver flera genomgångar innan den är färdig för att tryckas. Förhoppningsvis till hösten. I den boken får vi följa Sofias dotter Lydia och hennes inte alltid lätta väg i livet.